Het verschil met Burkina Faso omtrent ziekenhuizen - Reisverslag uit San Lorenzo, Paraguay van paraguaykuleuven - WaarBenJij.nu Het verschil met Burkina Faso omtrent ziekenhuizen - Reisverslag uit San Lorenzo, Paraguay van paraguaykuleuven - WaarBenJij.nu

Het verschil met Burkina Faso omtrent ziekenhuizen

Door: Lucas

Blijf op de hoogte en volg

26 Oktober 2008 | Paraguay, San Lorenzo

Het verschil met Burkina Faso op gebied van LANDELIJKE ziekenhuizen (Lucas 25-10)

(ik heb 3 jaar geleden in Burkina gewerkt; het 3de armste land ter wereld)

Woef: om 4u30 uit de veren: zaterdag ging ik (Lucas) naar Santani om vrijwillig te gaan helpen in een landelijk ziekenhuis zoals Jelke en Philip de week ervoor. Ik was zeer benieuwd.

Uiteindelijk heb ik 24 uur gewerkt, met verplaatsingstijd inbegrepen kwam dit neer op 28 uur, erna nog slapen is me niet meer gelukt omdat we al andere dingen gepland hadden.

Beter dan in Burkina Faso:
-Grootste en belangrijkste verschil is dat hier alle operaties gebeuren door dokters en in Burkina enkel door verplegers. De scholing is hier met andere woorden zeer goed.
De levensverwachting is hier 74 jaar (volgens mij echter enkel in de hoofdstad), en in Burkina maar 47 jaar.

-Er zijn hier ziekenhiuzen die even goed zijn als bij ons, MAAR er is een gigantische KLOOF tussen arm en rijk, en tussen een stedelijk ziekenhuis en een op het plattelandsziekenhuis!

-De bevallingen gebeuren veel professioneler: er is constant assistentie van goed getrainde vroedvrouwen en er kan altijd een dokter geroepen worden voor een keizersnee. Hier wordt goed gelet op de hygiëne en worden de vrouwen indien nodig verdoofd.

Hetzelfde als in Burkina Faso:
- In het Operatiekwartier vliegen hier echter ook constant vliegen rond die een toeristisch uitstapje doen op alle steriele velden.

- De stroom valt ook vaak uit, waarschijnlijk ook midden in de operaties.

- Patiënten met grote wondes worden ook genaaid met een minimum minimorum van hygiëne: soms verdovingsmiddel uit een besmette pot ontsmettingsmiddel optrekken, de naald en draad op vuile doeken leggen...
MAAR desondanks kunnen de meeste mensen hier tóch nog naald en draad, evenals anestheticum kopen.

-Ambulance: is er ook niet. Bijgevolg zie je maar de helft van je normale aantal patiënten in het ziekenhuis, want een heleboel mensen raakt nooit ter plaatse.
Vorig jaar was er nog een ambulance, maar door de kamikaze rijstijl in Paraguay is deze aangereden door een vrachtwagen. Gevolg: 6 doden in de ambulance, en geen ambulance meer voor deze regio!!!

-Medische beeldvorming: énkel echografie en RX (idem in Burkina Faso). Dit komt er op neer dat alle mensen die een verkeersongeval hebben ondergaan (dat zijn er hier zéér veel), geen scanner van hun hersenen krijgen!!!
Hier is dan het enige dat je kan doen, een schietgebedje, dat het toch maar geen hersenbloeding is...!

-Een man met een breed mediastinum op de Radiografie van zijn borstkas (sorry voor het vakjargon, maar dat wil zeggen dat je Aorta misschien binnen enkele uren kan scheuren en je dood kan bloeden): Behandeling??? Geen borstkaschirurg aanwezig!

Slechter dan in Burkina Faso:
-Psychiaters kennen ze niet in dit ziekenhuis!
In gans Paraguay zijn trouwens maar 3 psychiatrische ziekenhuizen (dit voor 6,7 miljoen mensen!), en alle psychiaters van het land bevinden zich in die 3 ziekenhuizen...
Als je weet dat drugsverslaving hier een vreselijk probleem is geworden sinds de afgelopen 3 jaar, dan moet je geen moeite doen om je voor te stellen hoe je niet kan afkicken en een overdosis of zo neemt...

-Operaties met veel bloedverlies omdat het elektrisch mes kapot was.

Bedenking achteraf:
De weinige behandelingen die ze hier maar kunnen doen, zijn wél de juiste (itt tot Burkina)
Het was alleszins een ervaring om in te zien dat dergelijke erge ziekenhuistoestanden zich niet beperken tot de armste landen ter wereld.

• 27 Oktober 2008 - 15:52

Anna Declercq:

Lucas, er is toch een grooooot verschil met ons " aards paradijs " hé ? Maar, elke hulp die jullie bieden , is toch zeer welgekomen !
    groetjes uit waregem.
    PS. je moeder & vader hebben het zeer goed gesteld bij ons, zaterdag jl.

• 29 Oktober 2008 - 09:07

Tio Christian:

por fin pude abrir y leer tus mensajes y comentarios, como siempre muy personales e interesantes. Recuerdos a los amigos y hasta la próxima

• 21 November 2008 - 22:48

Tante Trezebees:

Interessant verslagje, Lucas! I ben er eindelijk aan toe om al jullie 'blogs' in te lezen - en ik geniet er veel van! Ik ben ook heel blij dat je ditmaal in en team zit en dat het vrienden zijn. Hoe jammer dat drug-verslaving nu ook Paraguay begint te teisteren! De 'leerkurve' van de mensheid gaat meer naar beneden dan naar boven zie ik...